top of page
all you need
kullenLily_1.jpg
molly_c.jpg
alicemolly.jpg
Allt du behöver veta när du köper valp från mej

(Här byggs på med info efterhand)

 

När du köper din valp av mej får du med ett registreringsbevis, veterinärbesiktningsintyg, vaccinationsintyg och stamtavla från Svenska Kennelklubben SKK. Din valp är ID-märkt med godkänt chip, vaccinerad vid 8 veckor och avmaskad flertalet gånger. Du får med valppaket med liten pläd, det foder som den är van vid, leksak och lite annat.

 

Vaccinering

Vid 12 veckor och vid 12 månader behöver din valp en vaccination igen och det bokar du tid för hos din lokala veterinärklinik.

​

Försäkring

Din valp är försäkrad via sin mamma i Sveland för dolda fel.

​

När valpen flyttat hem

När du hämtar valpen är det bra att redan ha införskaffat en hundbur. En bra som du kan sätta fast bak i bilen eller spänna fast med bälte i baksätet t ex. Det är en trygg o säker plats. Du får med en pläd som doftar hemvant för valpen, ha den nära valpen under resan och även hemma. Buren eller transportväskan är bra att ha framme. öppen, där hemma så valpen kan gå dit och vänja sig att den är en trygg och skön plats att vara på. Det finns mysiga såkallade Vetbeds att köpa till botten av buren.

​

Hundbäddar

Det finns mängder av mysiga fluffiga bäddar att köpa. Mina gillar både stora öppna och mysiga iglos med pälskant. Det är msart ha fler än en bädd i ditt hem.

​

Halsband, koppel och sele

En del föredrar sele, och Treponti är ett bra märke med flera modeller som passar fint för en liten hund.

Ett halsband ska sitta löst men inte så löst at hunden kan ta sig loss. Ett koppel är bra att ha ett vanligt, som inte är för långt.

Vapen ska lära sig gå vid dig inte springa hejvilt på promenaden.

​

Promenader

En liten valp behöver ingen promenad utan ska gå ut o kissa o göra sin behov strax utanför hemmet. Lite lek går bra men inga promenader för en valp. 

​

Lek

Lite lek är alltid skoj men jaga inte upp valpen så den blir tokig o sen helt slut. Du vill skapa en lugn o trygg hund, så normal lek är viktigt. Läs gärna en bok om valpar eller skaffa SKKs app med smarta tips och goda råd om valpens första tid och fostran.

​

Barn

Har du barn och de inte redan är vana vid valpar så tala om för dem att när valpen sover eller äter behöver den få ro och inte bli störd. Lär barnen att hundbädden är en zon där den måste få vara ifred om den vill. Och att om man ska gosa så sitter man på golvet och bär inte hunden och drar inte i den. Med sunt förnuft, kanske en valpkurs för den helt oerfarne och goda råd från mej kommer ni klara detta galant!

​

Mat- och vattenskål

Det finns mängder av skålar men en liten passar fint för maten och en vattenskål som är tung och stadig är smart.

​

Foder

Jag föredrar torrfoder som är lätt att hantera. Jag väljer oftast ett från Pure Natural, Nutrima, Brit Care Mini, Canagan, Four Friends, Acana,  eller svenska Magnussons till exempel. Du bestämmer själv vad du vill fortsätta ge men ett premiumfoder är att föredra för bästa hälsa.

​

Tänder

Lär din hund tidigt och öva varje dag när ni myser att borsta tänder med en god tandkräm och en mjuk babytandborste. Avsluta med lite gel, som Stomodine. Finns på apotea.se
Träna gärna på att använda vanlig eltandsborste. Om din hund får tandsten, en gulbrun beläggning på tänderna inne i käken eller kanske på framtänderna så uppsök en veterinär med möjlighet att behandla tänder. Ta för vana att kolla tänderna varje vecka så du inte blir överrumplad och hunden fått lösa tänder pga tandsten. Små hundar får lättare tandsten har jag fått lära mej. Ta bort tandsten är så värt det! En god munhygien sägs främja hälsan, så som hjärtat.

​

Skötsel

Öva gärna på att duscha din hund o tvätta den. Det finns mycket bra produkter som är skonsamma mot huden o pälsen. Öva på att föna den torr, att klippa klor med liten smådjurssax lite varje dag. En liten mysstund och så en klo att klippa. Eller en tand att borsta. Det kommer gå jättebra! En chihuahua behöver ingen särskild pälsvård men borsta den ofta och håll efter så inte blir tovor bakom öronen. 

​

Veterinärkliniker

Ett tips ifall olyckan är framme eller din hund en gång blir dålig är att lägga in telefonnummer till närmsta klinik och en nattöppen klinik i din mobil.

​

Support

Du kan alltid fråga mej hur mycket du vill om din hund under alla år men om du tror den är sjuk så vill jag du ringer en veterinär innan. De vet bäst. Jag blir jätteglad om du skickar bilder ibland eller skriver en rad.

​

FORTSÄTTNING KOMMER

​

​

KONTAKT maila till mej på

lina [at] cestlavie.se

ange valpförfrågan i ämnesraden o kolla din skräppost om du inte får svar :)

​

​

bottom of page